Materiaalien sijaan laatua ja monipuolisuutta

Maksuttoman toisen asteen tavoite on mielestäni hyvä: kenenkään opiskelu ei saa olla sosioekonomisesta tilanteesta riippuvainen. En voi kuitenkaan käsittää sitä, miksi opiskelijajärjestöt ovat kovalla tahdilla viemässä eteenpäin lakialoitetta, jonka tavoite ei palvele juuri niitä, jotka rahallista tukea eniten tarvitsevat.

Opetushallituksen selvityksen mukaan 35% lukiolaisista elävät perheissä, joissa on taloudellisia vaikeuksia. Nämä 35% ovat ne, joille tukea tulisi kohdistaa. Maksuton toinen aste olisi siis tulonsiirto keski- ja hyvätuloisille, jotka taloudellisen tilanteensa puitteissa eivät sitä tarvitse.

Helsingissä valtuusto äänesti maksuttoman toisen asteen puolesta. En käsitä, miten valtuusto on kaikessa viisaudessaan tehnyt sellaisen päätöksen, joka vuosittain tulee maksamaan kaupungille 19 miljoonaa. Tuo raha vastaa viiden lukion vuosibudjettia. Pitkällä tähtäimellä tämä tarkoittaa sitä, että joko koulutuksen laadusta, kurssitarjonnasta tai seinistä on leikattava. Tämä on arvovalinta, joka vaikuttaa ihan jokaiseen lukiolaiseen tai ammattikoululaiseen omasta taloudellisesta taustastaan huolimatta.

Se, että jatkossakin voidaan pitää huoli siitä että jokainen lukiolainen ja ammattiin opiskeleva saa maksuttomien oppimateriaalien sijaan laadukasta ja monipuolista koulutusta on ensisijaisen tärkeää. Tämä on arvovalinta, joka meidän on tehtävä. Maksuttomia asioita on helppo tarjota ilman selkeitä ajatuksia siitä, mitä jokin maksaa ja mitä se todellisuudessa tarkoittaa. Vastuullista tässä tilanteessa on tiedostaa tosiasiat ja miettiä sitä, kuka laskun maksaa.

Oma arvovalintani tässä tilanteessa on puolustaa laadukasta ja monipuolista koulutusta, ei ilmaisia materiaaleja. Kuluvan hallituskauden aikana on jo tehty merkittäviä panostuksia esimerkiksi oppimateriaalien tukiin. Tarpeen vaatiessa on tukea kohdennettava niille, jotka sitä oikeasti tarvitsevat.

One Reply to “Materiaalien sijaan laatua ja monipuolisuutta”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: