Aborttilaki päivitettävä 2000-luvulle

Helsingin Sanomat uutisoi pari päivää sitten siitä, että Suomessa aborttien määrä on pienin Pohjoismaissa. Tämä on iloinen uutinen ja tulos siitä, miten Suomessa on esimerkiksi lisätty nuorten seksuaalikasvatusta. Nuoren seksuaalisuus ja siitä puhuminen ovat edelleenkin tabuja nyky-yhteiskunnassa, mutta etenkin matalan kynnyksen ehkäisyneuvolat ja monissa kunnissa käyttöön otettu maksuton ehkäisy ovat varmasti edesauttaneet ja vähentäneet aborttien määrää.

Hyvistä uutisista huolimatta on tiedostettava se tosiasia, että aborttilainsäädäntö Suomessa junnaa vielä 1970-luvulla, jolloin lakia edellisen kerran uudistettiin. Vielä tänäkin päivänä abortin saadakseen on naisen ennen raskausviikkoa 12 ilmoitettava raskaudenkeskeytykselle peruste, sekä kahden lääkärin suostumus ennen kuin abortti voidaan suorittaa. Sen lisäksi samaan prosessiin ehdotetaan usein harkinta-aikaa. Norjassa ja Tanskassa raskaudenkeskeytykseen on vapaa oikeus raskausviikolle 12 ja Ruotsissa raskausviikolle 18, kun taas Islannissa laki on sama kuin Suomessa. Pahimmassa tapauksessa esimerkiksi pienemmällä paikkakunnalla voi abortin saaminen jäädä kiinni lääkärin lausunnosta, jossa peruste ei ole riittävä.

Aborttilaki kaipaa kipeästi uudistusta, sillä en jaksa uskoa, että yhtäkään aborttia tehdään kepein perustein. Eniten abortteja tehdään Suomessa 20-24 -vuotiaiden keskuudessa. Syynä voi usein olla esimerkiksi haastava elämäntilanne tai se, että raskaana oleva ei usko pystyvänsä tarjoamaan lapselle vielä sellaista elämää, jonka myöhemmässä vaiheessa voisi. Usein unohdetaan, että epätoivotun raskauden takana voi olla myös muita syitä, kuten raiskaus. Se, että niinkin traagisen tapahtuman jälkeen joutuisi vielä selittämään monelle lääkärille siitä, miten tilanteeseen on päädytty, on yksiselitteisesti väärin.

Jokaisella naisella on oikeus omaan kehoonsa ja siihen, mitä sen sisällä kasvaa tai on kasvamatta. Se ei kuulu kenellekään muulle ja jokaisella tulee olla oikeus ja mahdollisuus punnita omassa elämässään se, mihin ratkaisuun päätyy. Se ei ole lääkäreiden tehtävä, ei vaikka he kuinka voisivat tuoda omaa asiantuntemustaan naisten käyttöön tilanteessa. Mikäli keskusteluavulle on tarvetta, on sitä oltava tarjolla,mutta pakko ei ole tavoiteltava keino edes tässä tilanteessa.

Ensi hallituskauden aikana on vihdoin uudistettava aborttilainsäädäntö niin, että se vastaa Pohjoismaiden tasoa niin, että abortin voi jatkossa tehdä ilmoittamatta syytä abortille ennen raskausviikkoa 12. Sen lisäksi on jatkossakin panostettava seksuaalivalistukseen, jotta aborttien määrä vähenee myös tulevaisuudessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: