Nyt riittää ylikulutus!

Tänään on Suomen ylikulutuspäivä, joka on tänä vuonna viikkoa aiemmin kuin viime vuonna. Minusta on hälyttävää, että tälläisella kulutuskulttuurilla tarvitsisimme 3,8 maapalloa, jos kaikki kuluttaisivat kuin suomalaiset. Ylikulutuspäivänä suomalaisten luonnonvarojen kulutus ylittää laskennallisesti maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisista polttoaineista aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä.

Osa kulutuksesta on välttämättömiä perustarvikkeita kuten ruokaa tai vaatteita mutta, se missä meidän pitäisi tsempata on se, että ostamme esimerkiksi valtavan määrän pikamuotia. Itsekin myönnän ostaneeni uusia vaatteita, mutta iso osa niistä vaatteista, jotka olen tänä vuonna hankkinut, ovat joko kirppikseltä ostettuja tai muilta saatuja käytettyjä vaatteita.

Kulutus ei kuitenkaan ole pelkästään asioiden tuottamista tai hankkimista vaan pitää sisällään myös energiantuotannon, liikenteen sekä ruuantuotannon. Näissäkin asioissa meidän on lisättävä kunnianhimoa: meidän tulee luopua fossiilisista polttoaineista, lisätä ydinvoimaa, pienentää liikenteestä aiheutuvia päästöjä sekä kannustaa ihmisiä ympäristöystävällisempään ruokavalioon eli vähentämään liha- ja maitotuotteiden kulutusta.

Yksi ratkaisu kulutuskulttuurin muuttamiseen on kiertotalous. Kiertotaloudessa käytettyjä materiaaleja pyritään hyödyntämään uusiokäyttöön sekä tuottamaan sellaisia tuotteita, jotka ovat materiaalitehokkaita. Hyvänä esimerkkinä toimii mielestäni muovituotteet: kertakäyttöisinä ne ovat rasite ympäristölle, mutta mitä enemmän kierrätämme muovia ja opimme sen uusiokäytöstä, sitä tehokkaampi tuote muovi on. Jokainen voi omalta osaltaan olla kehittämässä kiertotaloutta esimerkiksi kierrättämällä omat jätteensä, jotta ne saadaan uusiokäyttöön sen sijaan että lasit, metallit ja muovit päätyisivät kaatopaikalle.

Kiertotaloudesta voi kehittyä myös kannattava yritystoimintaa: hiilineutraaliuden tavoittelu kannustaa yrityksiä keksimään koko ajan parempia ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseen ja kiertotalouden uusien mahdollisuuksia kautta myös yritykset voivat hyötyä tästä. Se, että olemme heränneet vihdoin maapalloa uhkaavan ilmastonmuutoksen torjumiseen, asettaa myös sijoittajat uuden valinnan eteen: haluavatko sijoittajat tukea yrityksiä, jotka tuhoavat maapalloa vai kenties niitä yrityksiä, jotka kehittävät uusia tapoja hyödyntää kiertotaloutta ja jo olemassa olevia materiaaleja ja näin parantaa tilannetta omalla toiminnallaan.

Sen lisäksi, että Suomessa on nyt luotu tiekartta muovin käytölle ja kierrätykselle, tulee meidän saada selkeät raamit kiertotalouden edistämiselle sekä kannustaa ihmisiä kierrättämään, jotta materiaalit saadaan entistä tehokkaammin hyötykäyttöön. Jokaisella teolla on merkitystä ja nyt on aika siirtyä sanoista tekoihin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: