Rajat räiskeelle! Ympäristö, ihmiset ja eläimet kiittävät.

Vuosi lähenee loppuaan ja samalla kun pohtii sitä, mitä kaikkea on ehtinyt tapahtua vuoden aikana, tulee myös mietittyä sitä miten ja missä haluaa juhlia vuoden vaihtumista. Seuralla on tietenkin iso rooli illan kulussa, mutta sen lisäksi monet perinteet, kuten isot ilotulitukset ovat kuuluneet perinteisiin tapoihin juhlia tulevaa.

Ilotulitteet näyttävät eittämättä hyvältä etenkin kun siihen on panostettu niin rahallisesti kuin myös ammatillisella osaamisella. Siksi kannatankin ilomielin joulukuun alkupuolella julkaistua Rajat räiskeelle- kansalaisaloitetta, jossa F2 ja F3 luokan ilotulitteiden käyttö rajattaisiin vain ammattilaiskäyttöön. Tällä voidaan taata niin juhlijoiden oma, kuin muiden turvallisuus sekä vähentää ympäristöä kuormittavia roskia sekä saasteita. Juhlijoiden lisäksi ilotulitteet tuottavat harmia esimerkiksi lemmikeille, jotka joutuvat pelkäämään pauketta monta tuntia putkeen, ikävä kyllä yleensä myös sallittujen aikojen ulkopuolella.

Jokainen silmävamma on liikaa. Sen lisäksi ilmaston lämmetessä jokainen saaste ja luontoon joutunut roska on aina turhaa lisäkuormitusta. Upeat ilotulitukset ovat varmasti monen mieleen, mutta iloitsen suuresti Helsingin naapurikaupungin Espoon päätöstä siitä, että ilotulitteiden sijaan kaupunki tarjoaa tänä vuonna laservaloshown. Sen lisäksi monet kaupat ovat lopettaneet ilotulitteiden myynnin – se on ehdottomasti positiivinen kehityssuunta.

Lux Helsinki on mainio esimerkki siitä, miten pelkällä valolla ja mahdollisesti siihen liitetyllä musiikilla on mahdollista tehdä taidetta. Tämän tyylinen taide kuormittaa ympäristöä huomattavasti vähemmän kuin ilotulitteet ja voi olla vähintäänkin yhtä näyttävää kuin muutamien minuuttien pituiset räiskeilottelut. Koko illan kestävä valoshow ja siihen liitettävä valonäyttely voisi olla koko illan mittainen taideilottelu kaupunkilaisille. Kaupunkikulttuurin kannalta olisi hyvä, että juhlintaan voisi turvallisesti osallistua jokainen kaupunkilainen, myös kaupungeissa asustavat eläinystävät.

Vanhoja ympäristöä kuormittavia perinteitä on aika päivittää nykyaikaan. Tässä mentiin jo eteenpäin lopettamalla uudenvuoden tinojen myynti, joiden sisältämä lyijy on vahingollista ympäristölle sekä ihmisille. Seuraavaksi on aika vähentää ilotulitteiden käyttöä, ja mahdollistaa niiden käyttö vain ammattilaisille.

Turvallista ja valontäyteistä uutta vuotta!

One Reply to “Rajat räiskeelle! Ympäristö, ihmiset ja eläimet kiittävät.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: