Tasa-arvo tarvitsee tekijänsä myös 2020-luvulla

Elämme yhdessä maailman tasa-arvoisimmista maista. Naisilla on yhtäläiset mahdollisuudet omistaa, äänestää ja valita oma polkunsa. Tasa-arvon eteen on kuitenkin tehtävä töitä jatkossakin. Haluankin tasa-arvon päivän kunniaksi nostaa muutamia epäkohtia, joiden eteen on vielä työtä tehtävänä.

Aluksi haluaisin nostaa esille sukupuolittuneet työmarkkinat. Naisten ja miesten palkkaeroja voi osittain perustella sillä, että naiset hakeutuvat heikommin palkatuille aloille, kuten hoiva- tai palvelualalle, miesten työskennellessä enemmän kaupallisella tai teknisellä alalla. Jokaisen tulee jatkossakin saada päättää mihin oman työpanoksensa haluaa käyttää. Olisi kuitenkin huikeaa nähdä enemmän naisia teknillisellä alalla ja miehiä hoiva-alalla. 

Tähän tärkeintä olisi vaikuttaa varhaisten vuosien aikana niin, että ei puhuttaisi naisten ja miesten töistä vaan ihan vaan töistä. Myös opinto-ohjauksessa tulisi tiedostaa tämä. Osaa nuorista naisista kannustetaan vieläkin hakeutumaan naispainotteisille aloille, koska se koetaan jotenkin luontevammaksi.  Stereotypioiden ja yleistysten sijaan jokaista tulisi kannustaa tavoittelemaan omia unelmiaan sukupuolinormeista huolimatta.

Toiseksi epäkohdaksi tasa-arvon saralla haluaisin nostaa sen, miten oppiminen on sukupuolittunutta. Tytöt pärjäävät koulussa paremmin kuin pojat ja jopa 11 prosenttia peruskoulunsa päättävistä pojista ei osaa lukea. Tämä on hälyttävää osaamisen mallimaassa eikä faktaa voi sivuuttaa sillä että “pojat on poikia”. 

Tähän ongelmaan ei ikävä kyllä ole olemassa yksiselitteistä ratkaisua. Varhaiskasvatuksella ja ensimmäisillä kouluvuosilla on kodin lisäksi valtavan suuri merkitys. Yhteiskunnan on varmistettava perusopetukselle ne resurssit, joiden avulla voidaan taata jokaiselle yhtäläiset mahdollisuudet pärjätä koulupolulla ja innostaa lukemiseen.

Viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä, haluaisin vielä nostaa esille perhevapaiden epätasaisen jakautumisen. Tasa-arvon mallimaassa lähtökohtaisesti naiset jäävät kotiin lasten kanssa. Kelan vuoden 2018 tilastojen mukaan 93% kotihoidontuen käyttäjistä oli naisia. Tämä on hälyttävää niin työelämän tasa-arvon, naisten ura- ja palkkakehityksen kuin myös eläkekertymän kannalta.

Hallitus esitteli uuden mallinsa, joka on parannus aiempaan. Mallissa on jaettu molemmille vanhemmille kiintiöidyt kuukaudet sekä yksi osa, joka on vapaasti jaettavissa. Ongelmana tässä on se, että kiintiöitä voi siirtää toiselle vanhemmalle useamman kuukauden edestä. Toinen ongelma hallituksen esittelemässä mallissa on se, että hallitus ei vieläkään uskaltanut koskea kotihoidontukeen. Kunnianhimoista tässä tilanteessa olisi ollut rohkea keskustelu siitä, olisiko kotihoidontuesta voinut luopua kokonaan ja suunnata resurssit esimerkiksi varhaiskasvatukseen. Toinen vaihtoehto olisi voinut olla lyhentää tuen kestoa porrastaen.

Vaikka tasa-arvon saralla on vielä tekemistä, olemme oikeilla jäljillä. Jos yllämainitut epäkohdat saataisiin korjattua, ja sen lisäksi esimerkiksi poistettua naisten kokeman väkivallan sekä uudistettua epätasa-arvoisen asepalveluksen, olisimme vielä pidemmällä. Siksi tasa-arvo tarvitsee tekijänsä myös tällä vuosikymmenellä.

”Naiskysymys ei ole ainoastaan naiskysymys vaan ihmiskunnan kysymys.”, Minna Canth.

Näillä sanoilla haluan toivottaa sinulle hyvää Minna Canthin ja tasa-arvon päivää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: