Tekijät uupuvat jo ennen työelämää

Kirjoitimme espoolaisen Heidi Hanhelan kanssa Kauppalehden mielipidepalstalle alla olevan blogin. Blogi julkaistiin Kauppalehdessä 25.2.2021.

Du kan även läsa texten på svenska efter den finska versionen.

Koronan vaikutukset elinkeinoelämään ja kansantalouteen ovat kiistattomat. On hyvä, että yhteiskunnallisessa keskustelussa huomioidaan tämä ja pyritään panostamaan yritysten toimintaedellytysten turvaamiseen ja kehittämiseen. Keskustelussa ei kuitenkaan tule unohtaa sitä tosiasiaa, että yritysten tärkein voimavara, työntekijät, uupuvat entistä useammin ja entistä nuorempana.

Yhä useampi opiskelija uupuu jo opintojen aikana. Opinnot tulisi tehdä toivotussa tahdissa. Sen lisäksi opiskelijan tulee kerryttää työkokemusta, kehittää omia työelämävalmiuksia ja verkostoitua tulevaisuutta ajatellen. Ei ihme, että aivot väsyvät, etenkin kun huomioidaan sosiaalinen ulottuvuus, joka on koronan vuoksi ollut heikoissa kantimissa kaikkien opiskellessa etänä.

Suomen talouden kannalta on välttämätöntä huolehtia siitä, että meillä on koronan väistyessä hyvinvoiva elinkeinoelämä. Meidän on huolehdittava myös siitä, että työlle löytyy tekijöitä. Ennaltaehkäisy on avainasemassa, mutta sen lisäksi yhteiskunnan turvaverkon on taattava se, että se joka tarvitsee apua, myös saa sitä. Lompakon paksuudesta, opintotaustasta, työkokemuksesta tai muusta tekijästä riippumatta. Meillä ei ole varaa menettää opiskelijoita ja tulevan työelämän tekijöitä.

På svenska:

Coronas påverkan på finska näringslivet och den nationella ekonomin är obestridliga. Det är bra att den samhälleliga debatten tar hänsyn till detta och försöker säkerställa verksamheten för finska affärslivet. En sak som ofta tyvärr glöms bort i diskussionen är att företagens viktigaste resurs, dess anställda, utmattas allt oftare. Dessutom är det allt yngre som lider av problem med mentala hälsan. 

Allt fler studerande är redan utmattade under sina studier. Studier bör göras i önskad takt och dessutom måste studeranden skaffa sig arbetserfarenhet och utveckla sina egna färdigheter för arbetslivet. Det behövs också nätverk som ska hjälpa till med framtida arbetslivet. Inte konstigt att hjärnan blir trött, särskilt med tanke på den sociala dimensionen, som har varit ut ur spelet på grund av corona då alla studerar på distans.

Ur finska ekonomins synvinkel är det nödvändigt att se till att vi har ett välmående näringsliv när vi kommer över coronatiden. Dessutom måste vi se till att det finns arbetstagare som kan utföra arbetet i företagen. Förebyggande är nyckeln, men samhällets skyddsnät måste säkerställa att de som behöver hjälp och stöd också får det. Oavsett plånbokens tjocklek, studiebakgrund, arbetserfarenhet eller annan faktor. Vi har inte råd att förlora studerande och framtida arbetstagare.

Veera Hellman & Heidi Hanhela

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: